Rabobank

Training Effectieve e-mails en brieven

Vraag

‘Professioneel schrijven met een persoonlijk tintje’
Een paar voorbeelden van wensen van deelnemers aan de training Effectief en klantgericht schrijven voor Rabobank Leiden-Katwijk:

‘Ik wil graag professioneel schrijven, maar met een persoonlijk tintje.’

‘Ik wil graag leren om vlotter te schrijven. Door de drukte van de dag blijf ik in oude schrijftaal hangen.’

‘Met zo min mogelijk tekst zo duidelijk mogelijk schrijven. Dat wil ik graag leren!’

‘We willen persoonlijk communiceren met onze klanten in e-mails en brieven’
Marlies Goldenberg, adviseur marketing en communicatie en opdrachtgever van deze training: ‘We communiceren graag persoonlijk en helder met onze klanten. Dat geldt voor onze gesprekken, maar zeker ook voor onze e-mails en brieven.

‘Toegankelijke tekst schrijven is soms uitdaging’
Marlies: ‘Een toegankelijke tekst schrijven is soms een uitdaging! Daarom zochten we een schrijftrainer om ons te helpen de kwaliteit van onze e-mails en brieven verder te verhogen.’

Aanpak

Training volledig gebaseerd op eigen teksten
We zijn gestart met het bepalen van de meest effectieve aanpak. Daarbij hebben we ervoor gekozen om de training volledig samen te stellen met eigen teksten van de deelnemers. Dat maakt alle tips uit de training direct herkenbaar én toepasbaar.

Vanaf de start iedereen enthousiast
Daarnaast hebben we ervoor gekozen om het eerste dagdeel van de twee dagdelen van de training aan te bieden in de vorm van een gezamenlijke kick-off voor 40 personen. Ons doel hierbij was om alle deelnemers direct vanaf de start gezamenlijk enthousiast te maken voor effectief en klantgericht schrijven.

Trainingskosten bijna gehalveerd
Bijkomend voordeel was dat we zo maarliefst drie dagdelen trainen bespaarden. De trainingskosten werden hierdoor bijna gehalveerd!

Kick-off: één gezamenlijke avondtraining effectieve schrijfstijl
Tijdens de gezamenlijke kick-off stond de schrijfstijl voor e-mails en brieven centraal. Ondanks het prachtige zomerweer, was de opkomst hoog.

Leerpunten direct helder met oude en nieuwe versie eigen e-mail
We startten met een concreet voorbeeld van een oude en nieuwe versie van een eigen e-mail. Zo was direct helder wat er goed ging én welke winst er nog te behalen viel.

Direct tips zelf toepassen
Vervolgens gingen de deelnemers volop aan de slag met praktische tips voor woordgebruik, zinslengte en actief schrijven. Alle tips pasten zij direct toe met korte, doelgerichte opdrachten.

Gemiddelde beoordeling eerste sessie 8,4
De reacties na afloop waren erg enthousiast. De 40 deelnemers beoordeelden deze sessie gemiddeld met een 8,4.

Tips voor glashelder structureren
Twee weken later startten we met vervolgsessies in vier groepen van 10 personen. In deze sessies gingen de deelnemers aan de slag met structuur en service in e-mails en brieven. Ook hierbij kregen ze volop praktische tips, op basis van hun eigen teksten.

Gevarieerd programma
Aan bod kwamen:
– vijf soorten inleidingen voor e-mails en brieven
– tussenkoppen
– kern & onderbouwing
– meedenken en empathisch schrijven

Gemiddelde beoordeling tweede sessie 8,6
Ook deze tweede sessie werd met een gemiddelde beoordeling van 8,6 prima ontvangen.

Effect

‘Enthousiaste reacties van collega’s’
Marlies Goldenberg, opdrachtgever van de trainingen: ‘De dag na de kick-off schreef mijn collega Arjan van der Velden een enthousiast bericht op ons intranet. Ik denk dat dat bericht én de positieve reacties van onze collega’s hierop mooi laten zien hoe wij de samenwerking met Ivo hebben ervaren.’

‘Ik heb zin om veel brieven te gaan schrijven!’
Dit schreef Arjan van der Velden (senior accountmanager) na afloop van de kick-off: ‘Ik twijfelde gisteravond of ik de juiste beslissing had genomen. Deze cursus, of lekker naar het strand? Het weer was zo fijn! Toch ben ik ontzettend blij dat ik naar Ivo ben geweest. Wat een topper! Ik wil die man in mijn team en ik beveel hem een ieder aan. Zelden zo meegemaakt. De cursus was lekker snel, fijn interactief, volop eigen inbreng, herkenbare dingen en veel zelf oefenen… Ik heb gewoon zin om veel brieven te gaan schrijven!’