Footconnection

Training Effectief schrijven voor fysiotherapeuten

Vraag
“We willen graag de hoogst mogelijke kwaliteit leveren. Dat geldt ook voor onze e-mails!”
Dit was het uitgangspunt van David Evers, opdrachtgever voor deze training. Olympische sporters zijn in zijn praktijk Footconnection kind aan huis. Samen met zijn team helpt hij onder meer olympische schaatsers, wielrenners en hardlopers optimaal te bewegen. Hij maakt hiervoor schoenzolen op maat en stelt racefietsen en mountainbikes tot op de millimeter nauwkeurig af. Footconnection is hierin landelijk toonaangevend. Niet voor niets verzorgt Footconnection de fietsmetingen van de wielerploeg van Jumbo. Maar ook recreatieve sporters kunnen voor een fair tarief terecht bij Footconnection. Het streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit geldt ook voor de eigen communicatie. David: “Wij communiceren dagelijks met huisartsen, specialisten, patiënten en klanten voor bijvoorbeeld fietsmetingen. Toch is er in de opleiding tot fysiotherapeut nauwelijks aandacht voor effectief schrijven.”

Aanpak
Herschrijven standaardteksten voor uitnodigingen
Samen hebben we voorafgaand aan de training de uitnodigingstekst voor de fietsanalyse herschreven. Deze nieuwe opzet is vervolgens ook toegepast bij andere uitnodigingen. Het verschil tussen de oude versie en de nieuwe versie van de uitnodiging voor de fietsanalyse is groot. De nieuwe versie is geschreven in spreektaal in plaats van schrijftaal. Ook is de opbouw scanbaar gemaakt. Daarnaast is de benadering vriendelijker en meer servicegericht. Dat past veel beter bij waar Footconnection voor staat.

Ontwikkelen nieuwe formats voor e-mailverslagen huisartsen
Naast de e-mails voor patiënten hebben we samen nieuwe formats ontwikkeld voor e-mailverslagen aan huisartsen. Het ging hierbij om formats voor de DTF-brief, het tussentijdse verslag en het eindverslag. Dit maakte direct concreet wat het doel was van de training: deze nieuwe formats volledig in de vingers krijgen! Belangrijk aandachtspunt daarbij was een prettige, eigentijdse schrijfstijl. Daarnaast stond een toegankelijke, scanbare opbouw centraal.

In één dagdeel resultaat
Alle medewerkers zijn in één dagdeel kort en krachtig getraind in de nieuwe manier van schrijven. In deze training kregen ze praktische tips voor structuur, stijl en service. Ze pasten de nieuwe schrijfstijl direct toe in schrijfopdrachten op basis van eigen teksten. David: “Het enthousiasme over de training zie je terug in de beoordeling. De deelnemers waardeerden deze training met uitsluitend achten en negens.”

Effect
“Nieuwe schrijfstijl past veel beter bij wie wij zijn”
David Evers: ‘Door deze schrijftraining is de kwaliteit van onze uitnodigingen direct verbeterd. De nieuwe schrijfstijl past veel beter bij wie wij zijn! Daarnaast hebben we een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de kwaliteit van onze schriftelijke communicatie met huisartsen. Hier blijven we de komende tijd zelf stappen in zetten.’