Een persoonlijke speech in 3 stappen

“Kun je mij helpen met een speech voor mijn verjaardag?” Die vraag kreeg ik vorige week van Arnoud, een relatie voor wie ik eerder een schrijftraining had verzorgd.

“Ik heb iets te vieren en geef graag een speech!”

“Ik heb een heftig jaar achter de rug. Bij mijn vrouw is 1,5 jaar geleden kanker geconstateerd, precies rondom de geboorte van ons tweede kindje. Ze is schoon verklaard! Maar vorige maand, tijdens onze vakantie, dachten we dat het weer mis was. Vandaar dat ik mijn verjaardag niet wilde vieren. Twee weken geleden kregen we het goede nieuws: er waren geen onrustige cellen meer zichtbaar op de scan. Vandaar dat ik last minute toch een feest geef. Ik heb me voorgenomen dan een speech te geven. Maar… daar kijk toch wel behoorlijk tegenop!”

Hoe bereid je een persoonlijke speech voor? 

Met toestemming van Arnoud vertel ik in dit blog hoe we samen in 3 stappen zijn speech hebben voorbereid. Deze stappen kunnen ook jou helpen bij het voorbereiden van een persoonlijke speech.

Stap 1: Haal verhalen boven door foto’s en filmpjes te bekijken

We startten de coaching met een brain dump van alles wat Arnoud wilde vertellen. Arnoud beschreef de zware keuzes die hij en zijn vrouw de afgelopen tijd hadden gemaakt rondom haar ziekte. Ook beschreef hij hoeveel hun familie en vrienden in de afgelopen tijd voor hen betekend hadden. Dat moest uiteraard in zijn speech! Maar… ik had het gevoel dat zijn verhaal niet compleet was. Ik miste verhalen met levendige details. Ook miste ik verhalen over andere gebeurtenissen uit de afgelopen 30 jaar van zijn leven.

Ik vroeg Arnoud zijn telefoon te pakken en foto’s en filmpjes te bekijken. Dat werkte! Er kwam direct een prachtig verhaal naar boven over zijn recente vakantie in Azië, samen met zijn vrouw en hun kinderen. Arnoud herinnerde zich ineens levendig dat ze daar samen in een infinity pool zaten, met prachtig uitzicht op de bergen met rijstvelden om hen heen. Hij herinnerde zich ook heel helder wat dat voor hen betekende: rust. Hierna kwamen ook andere verhalen boven, over wk-voetbalreizen en skivakanties met zijn vrienden en familie. De knop was om! In korte tijd hadden we meer dan genoeg ideeën verzameld voor zijn speech.

Stap 2: Bepaal je belangrijkste boodschap en de structuur

“Als je naar al je verhalen kijkt, hoe voel je je dan?” vroeg ik Arnoud. Zijn reactie: “Ik voel me een rijk man!”. Hiermee hadden we het thema van zijn speech te pakken. Ook de structuur van zijn speech viel nu op z’n plaats. Arnoud voelde zich namelijk een rijk man door zijn vele vrienden én door zijn fantastische vrouw en kinderen. Dat waren de twee kernen van zijn speech. We wisten nu dus hoe zijn speech er op hoofdlijnen uit zou zien:

– Inleiding: Welkom!

– Thema: Ik voel me een rijk man.

– Kern 1: Vrienden, benoemen aanwezige vriendengroepen, bedanken voor hun steun, mooie verhalen ophalen.

– Bruggetje: Wijzen op grijze haren door heftige periode.

– Kern 2: Gezin, 3 redenen waarom Arnoud zijn vrouw zo bijzonder vindt, inclusief levendige korte verhalen.

– Slot: Toast!

Stap 3: Schrijf je speech uit

Nu was het tijd om de twee kernen van de speech volledig uit te schrijven. Dat ging bijna vanzelf! Zowel bij het deel over zijn vrienden als bij het deel over zijn gezin rolden de mooie verhalen met levendige details eruit. Ook de inleiding was nu makkelijk:

– Het is bijzonder dat we hier staan, want ik heb jullie pas op het laatst moment uitgenodigd. 

– Zoals jullie weten: ik ben chaotisch, maar deze keer had ik een goede reden. 

– Tijdens onze vakantie dachten we dat het mis was met Anouk. Daarom was er weinig aanleiding voor een feestje.

– Maar 2 weken terug kregen toch goed nieuws: Anouk bleek schoon op de CT-scan! 

– Vandaar dat ik deze mijlpaal toch wil vieren. 

– Ik vind het heel fijn dat jullie er zijn!

Oefen tot je je speech kunt dromen!

Op de dag van zijn feest las Arnoud zijn speech eerst 3 keer door. Daarna sprak hij zijn speech 2 keer hardop uit met hulp van steekwoorden. Vervolgens oefende hij zijn speech verspreid over de dag 3 keer volledig uit zijn hoofd. Vlak voor hij zijn speech daadwerkelijk gaf, nam hij hem nog 1 keer door. In totaal heeft hij zijn speech dus 9 keer geoefend!

Gelukt

Arnoud vertelde mij na afloop van zijn feest dat zijn speech precies zo was gegaan als hij graag wilde: “Ik kreeg een cadeau aangeboden van een aantal vrienden. Hierna was het perfecte moment om mijn speech te houden. Het is gelukt om het hele verhaal uit z’n hoofd te doen. In totaal kreeg ik van 8 mensen spontaan complimenten! In het verleden probeerde ik dergelijke presentaties altijd zoveel mogelijk te vermijden. Tot mijn verbazing kijk ik nu zelfs uit naar mijn volgende kans om te spreken in het openbaar!”

Arnoud en Anouk zijn niet de echte namen. Dit blog is geschreven met hun toestemming.